Cart
  • No products in the cart.
+40786048718 contact@castelulcorvinilor.ro
Back to top
IMG-20170917-WA0007

Perspectiva familiei Corvinilor si a Castelului de la Hunedoara in perceptia nobilimii romane maramuresene

La sfarsitul saptamanii trecute, directorul muzeului „Castelul Corvinilor” dr. Cristian C. ROMAN a fost invitat sa participe la simpozionul cu tema „Corvinestii si nobilimea romana maramuresana”, care a avut loc in localitatea Viseul de Sus, judetul Maramures.
Anvergura evenimentului s-a datorat in primul rand Invitatiilor de onoare, AA LL RR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei si Principele Radu al Romaniei alaturi de varfurile Academiei Romane.
Astfel, primele personalitati care au vorbit publicului despre imperioasa necesitate a cunoasterii istoriei nationale, a respectarii valorilor acestui neam si despre mandria de a fi roman, au fost Vicepresedintele Academiei Romane, academician Alexandru SURDU si Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, academician Ioan-Aurel POP, declarat cel mai important istoric medievist in viata, al Romaniei.


Au fost prezente la acesta intalnire oficialitatile orasului gazda, specialisti ai Arhivei Maramuresene si reprezentanti ai institutelor de cercetare istorica.
Doctorul Cristian C. ROMAN a fost participantul cheie al evenimentului, care din postura sa de director al castelului de la Hunedoara a asigurat conexiunea nemijlocita intre tema acestui simpozion si istoria familiei Corvin.
Acesta le-a expus invitatilor date si informatii inedite despre istoria castelului, despre etapele de constructie, simbolistica reprezentarilor din castel precum si raportarea familiei Corvinilor la elitele ecleziastice ale regatului.
Comunicarea dr. Cristian C. ROMAN s-a intitulat „Blazonul Corvinilor in contextul reprezentarilor heraldice din Loggia Matia” si a avut o inalta nota de veridicitate intrucat toate datele prezentate sunt rezultatul unor observatii si documentari personale, atat in arhiva cat si in literatura de specialitate.
Trebuie mentionat faptul ca acest eveniment s-a dorit si a reusit sa fie a fi o resuscitare a mintilor si sufletelor celor care au avut privilegiul de a se afla in data de 15 septembrie la Centrul Documentar Expozitional al Nobilimii Romane Maramuresene.
Centrul a luat fiinta din dorinta a doi Oameni, un tenor si un artist plastic de altfel, de a cinsti cum se cuvine memoria radacinilor acestui neam.
Efortul nemarginit al unei vechi familii nobiliare din acesta parte a tarii, familia Piso, este de apreciat cu atat mai mult, cu cat acestia isi doresc ca la Viseul de Sus sa se organizeze cat mai des astfel de colocvii, simpozione si sesiuni de comunicari care sa vina in sprijinul orelor de istorie din scoli, licee si facultati, sa aprofundeze cunostinte si asfel sa starnesca in noi dragostea pentru istorie, preocuparea pentru ceea ce suntem si pentru ceea ce vom deveni.
Ion Piso si Silvia Piso au reunit in cadrul acestui proiect, cei mai inalti academicieni ai tarii, alaturi de doctori in istorie si filologie care au izbutit la randul lor sa faca inteleasa importanta redescoperirii trecutului acestui popor si a nostra, a fiecaruia in parte, pentru a putea rezista ca natiune vremurilor ce vor sa vina.
In caz contrar, dupa cum mentiona domnul Piso la deschiderea simpozionului, ne facem vinovati de o inactiune si o omisiune al caror final implicit este uitarea si dizolvarea noastra ca entitate nationala si culturala.

Roxana C. MATEUT

No Comments

Leave a Reply